Pages Navigation Menu

Emma är hemma

Uppåt för gamla Emma! 1800-talets gulligaste fåtölj är återigen på modet – pimpad i såväl ny som gammal tappning. En reaktionär stilikon som trendbrytare.

AV: Titti THORSELL

Läs artikeln från Laura Magasin (pdf)Emma hemma

PÅ AUKTION Emma som auktionsfynd! Utrop: 300 kronor. Klubbad: 950 kronor på Auktionskompaniet

PÅ AUKTION Emma som auktionsfynd! Utrop: 300 kronor. Klubbad: 950 kronor på Auktionskompaniet

Helix, Sushi, Binta och Oppo är alla avkommor till Emma – fåtöljen som såg dagens ljus på 1830-talet och som många stött på hemma hos äldre släktingar. Ofta klädd i mörkröd sammet eller plysch, ibland dekorerade med kappa, tofsar eller fransar hängande ner över de korta krumma benen.  Nu, efter att ha varit passé i långt över ett halvt sekel, kommer Emma smygande tillbaka.

Och det är inte bara på auktioner hon gör succé. På senaste möbelmässan i Milano (2010) syntes hon överallt i olika variationer.

Emmafåtöljen har blivit ett rumsrent designobjekt och är välkommen såväl hemma i sovrummet som i finrum väntrum och lobbyer!

– Emman karaktäriseras av en mjuk och bekväm stoppad fåtölj med rundade hörn, böjd rygg och små eller inga armstöd. Samtidigt var den en del av den tunga inredningstraditionen och en föregångare till jugendstilen, som reagerade mot det dystra och mörka, säger Bisse Evers, intendent på Röhsska museet i Göteborg.

BARBAPAPPA Oppo finns med eller utan armstöd och med eller utan nackstöd. Formgiven av Stefan Borselius för Blå Station.

BARBAPAPPA Oppo finns med eller utan armstöd och med eller utan nackstöd. Formgiven av Stefan Borselius för Blå Station.

Men varför modellen heter Emma kan hon inte förklara. Troligen är fåtöljen uppkallad efter den kvinna som bidragit till dess uppkomst.

Visst finns det nostalgi i de moderna varianterna, trots att de sällan är klädda i röd sammet. Enfärgat ull- eller linnetyg i allt från pastell till karamell eller som ett handarbete i lappteknik eller färgstarkt broderi. Eklektiskt är ordet, det vill säga denna stilblandning och efterbildning.

AFRIKANSKA Serien Binta formgiven av Philippe Bestenheider för Moroso, har tydliga afrikanska influenser.

AFRIKANSKA Serien Binta formgiven av Philippe Bestenheider för Moroso, har tydliga afrikanska influenser.

Det sägs att senegalesiska kvinnors vackra mönstrade kläder och afrikanska träskulpturer har inspirerat schweizaren Philippe Bestenheider att skapa den kompakta fåtöljen Binta med elefantlika fötter. Även den svenske formgivaren Stefan Borselius tröttnade uppenbarligen på att rita tunna stela sittskal; plötsligt presenterar han raka motsatsen, en riktig mänsklig mjukis. Fåtöljen Oppo är som en kramgo Barbarpappa med sina korta armstöd.

Holländaren Edward van Vliets kollektion Sushi är ett mischmasch av japanska och marockanska stämningar, broderier och ultramoderna geometriska mönster. I kollektionen ingår en härligt rundad Emmainspirerad fåtölj – söt som en bakelse.

SÖT SOM EN BAKELSE Supermoderna Emma från Edward van Vliet Sushi-kollektion för Moroso.

SÖT SOM EN BAKELSE Supermoderna Emma från Edward van Vliet Sushi-kollektion för Moroso.

Oavsett formgivarens nationalitet har impulsen varit att designa en mjuk organisk form.  Den moderna ”Emman” är lika reaktionär som föregångaren och en nätt kittlande provokation mot den stela minimalistiska miljön.

LITEN SNIGEL Helix heter denna snigellika fåtölj av Karmelina Martina för Moroso.

LITEN SNIGEL Helix heter denna snigellika fåtölj av Karmelina Martina för Moroso.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *