Pages Navigation Menu

Erika Lagerbielke jubilerar

Skål Victoria och Daniel

Glas är hennes arbetsmaterial, men inte det enda. Textil är ett annat. Erika Lagerbielke är superproduktiv och formgivaren bakom kronprinsessparets servisglas. Ett prestigefullt uppdrag som kröner hennes framgångsrika karriär.

Se artikel som pdf från tidningen Glas & porslin, Nr 3 2010

Erika Lagerbielke är stolt och glad, över att just hon fick uppdraget att formge servisglasen. En present från svenska folket som ska förgylla middagarna hemma hos kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel. Fem glas per kuvert och totalt 200 kuvert. Ett unikt uppdrag som visar på ett starkt förtroende för Erika som glasformgivare.

– Jag kommer att sitta spikad framför min tv den 30 maj för att se när stadsministern och talmannen lämnar över lysningspresenten. Glasen är förpackade i ett schatull som jag också designat. Helt otroligt!

För några år sedan kom projektet först på tal, men först när den kungliga förlovningen tillkännagavs i februari förra året satte arbetet fart.  Dock gäller ”top secret”, en lysningspresent ska förbli en förborgad hemlighet fram till dagen D.

– Jag inspirerades av idén om den nordliga kronprinsessan som förlovar sig vid ett vintrigt Drottningholm. Rimfrost och ljus.  Mina ledord har varit modern elegans i klassisk stil och jag har arbetat med ett konstnärligt uttryck som präglas av skandinavisk stilrenhet, säger Erika och berättar om hur hon på olika sätt försökt sätta sig in i vilken roll glasen kommer ha, utöver att man ska dricka ur dem. Hon har hört sig för hos hovet.

Jubilar jubilerar

I vår har Erika även firat både sin egen 50 års dag och Intermezzos 25 års dag. Intermezzo är en av Orrefors storsäljare genom tiderna. När den lanserades var det osäkert om marknaden skulle acceptera det annorlunda glaset. Därför togs den endast fram för rödvin och champagne. Efter två år byggdes kollektionen ut till totalt sju glas.  I dag finns serien i ett 30-tal delar. Inte många vet att den stora bravaden var glasblåsaren Hans Johanssons insats att färga luftbubblan i benet.

– Att skapa en luftbubbla är inte så svårt, men jag ville att håligheten skulle täckas med färg för att stärka känslan av att det var en luftbubbla. Det hade ingen gjort tidigare. Hans lade ned mycket energi och till och med sin fritid för att lyckas, säger Erika, som tycker att hon har haft tur med att träffa människor som vågat experimentera och vågat misslyckas.

Erika vågar också. Hon ger ett säkert och självklart intryck, som om hon alltid varit ämnad att göra det hon gör.

Vid firandet av 25 åringen togs det fram ett speciellt glas. Ett cocktailglas med en slipning på kupan som skiljer sig rejält från övriga Intermezzo. Varför så annorlunda?

– Jag ville uppmärksamma jubileet. Cocktail är modernt och festligt. Den slipade varianten är som att ge glaset en festklänning. Det är ett dekortillägg som passar Orrefors och blir unikt för jubileet.

Intermezzo har tydligen en livskraftig formgivning. Vad är nästa steg?

– För att hitta nya generationer av köpare och nya marknader släpptes serien i vitt för två år sedan. Vi ville möta intresset för färgmässigt nedtonande dukningar, säger Erika och berättar att hon pratat med fackhandlare om trender.

– Kontakten med detaljhandeln och kunden är viktig för att kunna följa upp den nya generationens behov, seder och bruk. Handlaren är den som lyssnar av kunden och marknaden. Den kunskapen behövs för att jag ska kunna fatta bra beslut i skapandet av en ny produkt.

Hamnade rätt

Att Erika blev glasformgivare var inte givet. Hon läste till industridesigner på Konstfack och fastnande för glas som material, trots dess begränsningar. 1982 fick hon ett praktikstipendium på Orrefors. Där var hon i tre månader, gjorde sitt examensarbete, en glasservis, och några färgstarka fyrkantiga vaser som kom in i Orrefors sortiment.

– Jag var rätt person vid rätt tid. Målinriktad, hade energi och gillade färg. Ann Nilsson och jag rekryterades samtidigt till Orrefors 1982.

På Orrefors hamnade Erika helt rätt. Hennes förebilder inom glasformgivningen är Nils Landberg som står bakom glasservisen Illusion och de kraftfulla mästarna med ikonstatus; Simon Gate och Edward Hald. Men framför allt ser Erika det som en stor förmån att hon både fått möjlighet ha lära känna och arbeta parallellt med Gunnar Cyrén.

– Han är stilsäker, humoristisk och har konstnärlig integritet, säger hon och förklarar att det är många faktorer inblandade i formgivningen och vid framtagningen av en produktion, allt ifrån åsikter från kolleger till att följa företagets utveckling. 

– Man måste ha en slags inre kompass.

Uppväxt i textilmiljö

I mitten av 2000-talet gav sig Erika ut på nya uppdrag, för sin personliga utveckling och för att få nya perspektiv. Hon fattade ordförandeklubban i Svensk Form. Tackade ja till tjänsten som adjungerande professor i glasdesign vid Linnéuniversitet i Växjö, vilket bland annat betyder att hon lägger 20 procent av sin arbetstid på undervisning. Inte nog med det. Erika började också visa intresse för andra material och kom förra året att formge två mattor för Kahlea. I år lanserades ytterligare två med hennes signum. Varför mattor?

– Det hänger ihop med mina föräldrar, båda arbetade som textilkonstnärer. Vi hade alltid tyger och garner hemma, även om jag inte tekniskt kan alla bitar, ligger textildesign mig väldigt nära. Men det finns utrymme för annat också, möbler till exempel, säger hon.

Fast inte nu. Erika laddar om efter en mycket intensiv arbetsperiod. Förutom bröllopsservisen och mattor har hon formgivit Linnéuniversitetets rektorskedja och tre ölglas.  

Smak för öl

Ölglasen för pilsner/lager, ale och porter i serien Difference är noga utformade för att ge rättvisa åt drycken. Precis som med vinglasen, bestämdes att formgivningen skulle ske i nära samarbetet med vinskribenten och dryckesprofilen BengtGöran Kronstam. Dessutom kom Johan Spendrup, vd Gotlands Bryggeri, också med i arbetet.

– Vi provade massor av ölsorter i en stor mängd olika glasmodeller för att känna och se i vilket glas pilsner smakade pilsner och porter, porter. Vi diskuterade mycket innan vi kom fram till den form som var bäst för respektive öl.

 Varför är benet kortare på ölglas än på vinglas?

Balansen och proportionen. Det behöver vara så eftersom öl fylls upp till glaskanten, svarar Erika och på frågan, varför ett av glasen är rakt och de övriga kupade svarar hon:

– Rakt glas lyfter fram ale bäst. Att ale-glaset har ett kortare ben beror till stor del på den inbördes balansen mellan de tre glasen. Tillsammans skapar ölglasen en helhet. Estetiskt fungerar de bra, som en satellit, till vinglasen Difference.

Viktigast i din formgivning?

– Jag strävar efter en stilren enkelhet i kombination med elegans, men inte utan känsla. Jag vill alltid lägga till en varm grundton, som brukaren känner. Det handlar om att förmedla, fånga och gestalta en känsla.

Vart är designen på väg?

– Svårt att förutse. Det ser man inte förrän det hänt. Man kan titta på hur våra liv förändras, vad vi behöver för att underlätta och vad som bekräftar oss.  Frågan är hur man jobbar med att utveckla nya produkter utan att ytterligare belasta det ekologiska systemet. Om designutvecklingen följer mattrenderna blir allt mer och mer närproducerat.

Hur ser du på framtiden för fackhandeln glas- och porslin?

– Jag tror på större tydlighet. Det kan se bra ut med ett brett utbud, med alla typer av glas och porslin. Att precis som livsmedelsaffären vända sig till alla konsumenter. Men det skapar också en otydlighet. Alternativet är att våga välja bort vissa målgrupper för att knyta de utvalda kunderna starkare till sig. Precis som mode- eller livsstilsbutiker som enbart säljer vissa varumärken, säger Erika, tar en tankepaus och tillägger:

– Nätförsäljningen är en utmaning, både en möjlighet och en svårighet.

 

FOTNOT:
Selter i namnet seltersglas kommer från byn
Selters i distriktet Limburg-Weilburg i Tyskland, känt för sina naturliga källor av kolsyrat vatten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *