Pages Navigation Menu

Designklassiker som går igen

Kolla vad du har i dina gömmor! Den gamla fåtöljen som hängt med från föräldrahemmet kan vara ett fynd. Säljare och samlare världen över söker med ljus och lykta efter moderna möbelklassiker.

TEXT: Titti THORSELL

HISTORIEN ÄR SANN  om  mannen som  kom över  ett  bord  i jakaranda för  600  kronor och en  tid  senare   sålde   det  för   50 000   kronor. Försäljningen var på Copenhagen Modernism show 2002, den första mässan i Nordeuropa med enbart moderna designklassiker från ett tio-tal länder.

Det mesta var från efterkrigstiden, med några få undantag som caféstolen i wienerjugend med svensken Carl Bergsten som arkitekt.  Stolen tillverkades för Strömsholms restaurang i Norrköping. Vid en brand 1939 förstördes nästan all inredning. Mindre än ett tjugotal stolar finns bevarade, varav några har fått bågen vid stolsbenen avsågade för att servitriserna snubblade på den. En sådan avsågad har Nordiska Museet, men på mässan fanns de intakta. 

EN UNIK PJÄS har alltid en intressant berättelse.  Design är kommunikation och bakom finns någon som tänkt och hållit i pennan. Dansken Finn Juls fåtölj från 1958, ser i första anblicken inte så märkvärdig ut, som vilken fåtölj som helst från den perioden. Granskar man den närmare framstår dess skulpturala form.  Den känsla som förmedlas är personlig och tidstypisk. 

Skandinavisk design från 1940–60-talet står högt i kurs på den internationella marknaden. Mästare som Arne Jacobsen, Borge Mogensen, Kaare   Klint,   Hans   Wegner,   Alvar   Alto   och Bruno Mathsson med flera skapade tidlösa  och välgjorda kvalitetsmöbler. De  sägs  ha  ändrat innehållet  i  begreppet  modernistisk   design, från  stålrörsmöbler till laminerat trä  och nytt var att  konsthantverkare stod  bakom möbler som sattes  i serieproduktion.

 

Bruno  Mathsson räknas som  en bland  de svenska modernisterna. Gräshoppan var Mathssons första  stol  (1931). Den  tillverkades i 16 exemplar till Värnamo Sjukhus. Personalen gillade  den  inte,  utan  ställde  undan dem. Knappast berodde det på ergonomi, för den är bekväm  och dessutom enkel att  ta sig upp  ifrån.  Det  är  inte  för  inte,  Mathsson kallas ”sittdiktatorn”. Han  hade bestämda uppfattningar om  hur  man  ska  sitta,  vilket fåtöljerna  Eva,   Pernilla   och   Jetson   bland annat vittnar om.

MAN KAN FRÅGA sig vad det är som gör att vissa möbler  får häftiga  andrahandsvärde och blir  klassiker,  men  inte  andra.  Nyskapande och  originalitet har  ibland   fått  svalt  mottagande, kanske  berodde det på att formgivaren var före sin tid. 

Folke Janssons  fåtölj Arabesk, gjordes  i mindre   än  50  exemplar. Den  väckte  enorm uppståndelse när  den  visades  på  möbelmässan i Göteborg 1955,  inte minst ute i Europa. Men  det  blev  inte  så mycket  mer,  förrän nu när   den   sats   i  nyproduktion  ett   halvsekel senare!  Dess organiska form  är  sensuell.  Det både  känns  och  syns att  modellen  växt  fram ur lera. Visst blir man glad av att  se den?

ETT  PIGGT  TOALETTBORD är   italienska  Dilly Dally   i ABS-plast  och  klädd  i galon. Hopslagen liknar  den  en tunna, men  utvecklad är  det en spännande möbel  i typisk popstil.

– Vem som  ritat  just  detta exemplar som är här  på mässan vet man inte. På 60-talet gjordes  flera varianter  på  den  här  möbeln. Ursprungsmodellen var  designad   av  italienaren Gio  Ponti,  säger Björn Stern, projektledaren bakom Copenhagen   Modernism  Show   med   ambition  att skapa   en  återkommande forum   där  modern design från förra  seklet visas, handlas och jäm- förs. Och visst är det skillnad, mellan den skandinaviska jordnära, den  romantiska mellaneuropiska  och den amerikanska moderiktiga   som   här   beskrivs   på   bild   av   vilstolen Chaise? Chaise var designad av amerikanen Charles   Eames   för   regissören   Billie  Wilder 1968    för  så kallad  ’’power  nap’’  – när  man somnar faller armarna ned och man vaknar…

Läs hela artikeln från

tidningen “Bo Bättre”:

Designklassiker 2002

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *